[...] soki. Pije-my dużo, co najmniej 6 szklanek dziennie. Nie pijemy podczas posiłków. To niszczy żołądek. Co najmniej połowę naszego pożywienia powinny stanowić po-karmy surowe. Im mniej obróbki termicznej, tym lepiej. Nie po-winno być dnia bez warzyw i owoców. Umiarkowanie i prostota - nasze posiłki powinny być proste i nie powinniśmy się [...]
[...] jest magnez, który ułatwia czerpanie energii z węglowodanów. Najlepszym źródłem witamin i minerałów są owoce i warzywa. Zdecydowanie preferujmy warzywa i owoce w postaci surowej, po ugotowaniu sa one niejako wyprane z witamin i minerałów. Ale często witaminy i minerały z pożywienia nie pokryją naszego zapotrzebowania, tak wiec musimy sięgać [...]
[...] , słodycze , chrupka i soda pije . Coś co ma małą albo żadną odżywczą wartość . ( 6 ) Strzec się słonej konsumpcja ; to może powodować nadciśnienie . ( 7 ) Jeść dużo surowe rośliny {warzywa} i świeży sok . Wybieraj cały pszenicy chleb . ( 8 ) Pij sześć ( 6 ) do ośmiu ( 8 ) okularów {szklanki} wody albo roślinnego {warzywnego} soku lub [...]
[...] powinno stanowić większą część twojej diety? Musisz pilnować, by siedemdziesiat procent spożywanych przez ciebie posiłków zawierało dużą ilość wody. Powinny to być zatem surowe owoce, warzywa i świeże soki. Niektórzy zalecają picie ośmiu do dwunastu szklanek wody dzienne, by "przepłukać organizm". Czy zdajesz sobie sprawę, jak szalony [...]
[...] przyprawą a warzywa, ryż, kasze, makarony winny dominować. Zasada głosi, aby oprócz np. ziemniaków lub kaszy, ryżu, klusek itp. było jedno danie warzywne gotowane, a drugie surowe. Inna, że 4/5 naszego jedzenia powinna pochodzić ze źródeł roślinnych, a tylko 1/5 ze zwierzęcych. Przypomnijmy tez, ze mięso wcale nie jest najbogatszym źródłem [...]
[...] przyprawą a warzywa, ryż, kasze, makarony winny dominować. Zasada głosi, aby oprócz np. ziemniaków lub kaszy, ryżu, klusek itp. było jedno danie warzywne gotowane, a drugie surowe. Inna, że 4/5 naszego jedzenia powinna pochodzić ze źródeł roślinnych, a tylko 1/5 ze zwierzęcych. Przypomnijmy tez, ze mięso wcale nie jest najbogatszym źródłem [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] to poziom ten można osiągnąć bez dodatkowych porcji błonnika. Najlepiej dostarczać błonnika z różnych źródeł takich jak np. owies, soczewica, fasola, ziarna, owoce, surowe bądź na wpół surowe warzywa. W tych ostatnich znaczna część błonnika jest niszczona przez gotowanie, dlatego najlepiej byłoby jeść warzywa surowe. Błogosławione [...]
[...] innych daniach. Większość ludzi przechodzących z typowej amerykańskiej diety na dietę wegańską z awokado, orzechami i nasionami nie tęskni za tłuszczami zwierzęcymi ponieważ surowe wegańskie tłuste rośliny są tak satysfakcjonujące jak gotowane tłuste, zwierzęce pożywienie i są bardziej odżywcze. W setkach tysięcy przypadków ludzie, którzy [...]
[...] Inhibitory estrogenowe: męczennica rumianek indole warzyw kapustnych DRUGA LINIA OBRONY ŻYWIENIOWEJ Żywność promująca progesteron u kobiet i testosteron u mężczyzn: surowe orzechy i nasiona awokado oliwki i oliwa z oliwek olej z zarodków ryżu olej z kiełków pszenicy TRZECIA LINIA OBRONY Żywność oczyszczająca wątrobe: zielone warzywa [...]
Ostatnio pojawilo sie kilka pytan na temat maci ponizszy artykol w pelni obrazuje wlasciwosci owej rosliny. Jak widac roslina ma dosyc wszechstronne zastosowanie. ARTYKÓL zamieszczony dzieki uprzejmosci Dr farmacji Katarzynie Zurkowskiej. O prócz najbardziej popularnej nazwy hiszpańskiej i oficjalnej nazwy łacińskiej znane są nazwy zwyczajowe [...]
[...] zwierzęta maja stały dostęp do naturalnie rosnącego pożywienia 4. Spożywaj pełnotłuste, naturalnie przetworzone produkty mleczne od krów pasanych na pastwiskach, najlepiej surowe lub/i fermentowane, takie jak pełnotłusty jogurt, masło pochodzące z naturalnych hodowli, pełnotłusty ser i świeżą lub kwaśną śmietanę. 5. Używaj tylko tradycyjnych [...]
SYSTEM SPRZĘŻEŃ NAPRZEMIENNYCH witam wszystkich serdecznie. poniżej zamieszczam najpoteżniejszy na świecie system treningowy, ktorego opracowanie zajęło mi ponad 6 lat (tak jest, pieprzone 6 lat!) - 6 lat ćwiczeń, eksperymentow, obserwacji... system jest dla bardziej zaawansowanych, którym trzeba większych bodźców. aczkolwiek amatorzy pragnący [...]
[...] straty, a także podgrzewanie ma wpływ korzystny na żywność i nie korzystny. Podczas ogrzewania zachodzą w żywności zmiany natury fizycznej i chemicznej, produkty surowe są bardziej akceptowalne pod względem smaku, zapachu czy barwy wzrasta ich strawność a także możliwość utrzymania przez dłuższy czas. Jak podgrzewamy żywność: - z [...]
[...] BF% podczas budowania masy ale staraj się go utrzymywać poniżej 15%. 6. Musisz zjeść 3-4 solidne posiłki dziennie, reszta może być w płynnej formie jak odżywka białkowa czy surowe jajka. 7. Enzymy trawienne są koniecznością do każdego posiłku. Kupuj te z laktozą w składzie. Bierz je szczególnie po 28 roku życia. 8. Tłuszcze z ryb i oliwa z [...]
[...] O najtańszą szynkę z Carrefoura pytam jej producenta Henryka Kanię, właściciela zakładów mięsnych w Pszczynie. - Mamy wędliny z różnych półek: szynki dojrzewające, polędwice surowe. A szynka z łopatki jest tańsza. - Ile wody jest w najtańszej szynce? - Przecież samo mięso składa się w 70 procentach z wody. Wiedział pan? - Spytam inaczej: ile [...]
[...] energii zalezy w znacznym stopniu od wielkosci spozytej porcji produktow lub potrawy; Na wartosc energetyczna wplywa sposob przygotowania potrawy oraz uzyte produkty surowe; stosowanie np. nowoczesnych urzadzen, umozliwiajacych smazenie bez dodatku tluszczu czy tez gotowanie na parze, wplywa korzystnie na obnizenie wartosci energetycznej [...]
[...] w diecie - pomagają utrzymać równowagę kwasowo- zasadową w organizmie, szczególnie przy dużej ilości bialek w diecie. - praktycznie wszystkie gotowane(w tym z mrożonek), surowe - soki warzywne (bez zawartości owoców) o zawartości węglowodanów przyswajalnych nie większej, niż 8-10g/100 SUPLEMENTACJA Wszystkich niezbędnych substancji nie [...]
[...] weglowodanow - po zamianie w cukier oznacza juz tylko smierc warzywa - o wartosciach nie ma co pisac - w kazdym badz razie niezbedne - po ugotowaniu nic nie warte - (polecam surowe, lub przygotowane na parze) >nie nalezy spozywac plynow do posilku (odstep powinien wynosic - 30 minut przed posilkiem / 60-90 minut po posilku - w polaczeniu z [...]